İş Organizasyonu
2.1. İş öncesi hazırlık
Aracın temizliği ve kontrolü görev talimatını alan hostes, araç personeli ile tanıştıktan sonra görev yapacağı aracın temizlik ve teknik donanımını araç personelinden birisi ile kontrol ederek aracı kullanıma hazır duruma getirir. Aracın temiz ve donanımının hazır olması, çalışanları rahatlatır. Yolcuların ilgili firmayı tercih etmelerini sağlar. Temizlik ve düzen otobüs firmasının prestijini etkiler. Camların temizliği yolculuğun sağlıklı geçmesi, yolcuların dışarıyı iyi izlemeleri için önemlidir. En önemlisi de aracın temizliğinin yolcuları memnun etmesidir. Camlar kirliyse kaptana bildirilir, temizlenmesi sağlanır. Koltuk ceplerine kusmuk torbası veya çöp torbası yerleştirilmelidir. Kirli, önceki yolculuktan kalan kırıntılarla bırakılmış yolcu koltuğu yolcuyu memnun etmez. Yolculuk süresince oturacağı, uyuyacağı kısaca zaman geçireceği yerin temiz olması gerekir. Rengi solmuş, sökük ve yırtık döşemeler firmanın prestijini etkiler. Eğer kirli ve problem varsa bu koltukları numaralarıyla kaptana bildirilir. Temizlenmesi sağlanır veya diğer problemleri giderilmek üzere rapor edilir. Tozlu, süpürülmemiş zemin rahatsız edicidir.
Yolculuk süresince aynı havayı teneffüs eden yolcular kirlilikten ve havaya karışan tozdan etkilenir. Aynı ve sınırlı bir mekânda zaman geçirecek olan kişilerin sağlığı ayrıca önemlidir. Süpürülmemiş ve silinmemiş zemini kaptana bildirmek ve zeminin temizlenmesini sağlamak gerekir.
Araçta görünür ve çok kullanılan yerlerin kontrolü ve temizliği kadar, az kullanılan ve görünmeyen yerlerin temizliği de önemlidir. Kıyı köşe bölgeler ve az kullanılan aksesuarlar daha çok kir ve toz tutar. Bu durum, otobüsün temiz görünümünü yok eder. Böyle bir duruma dikkat çekmek, bunları kaptana bildirmek ve bu yerlerin temizlenmesini sağlamak hostesin görevleri arasındadır.
Hostesin en önemli görevi, servis malzemelerini kontrol etmesidir. Eksik veya gereksiz malzemeleri aracın bagaj kısmına indirmelidir. Eksiklikler var ise bunu bir üst amiri olan kaptana rapor etmelidir.
Motorlu arabaların gündüz çok loş ve karanlık yerlerde veya gece kullanıldığında, ön ve arka ışıkları yakılacaktır. Motorlu arabaların güçlü frenleri olacak ve dikiz aynaları bulunacaktır. Tekerlekleri veya tırtılları, şase dışında ise bunlar uygun şekilde korunacaklardır. Benzin, mazot ve benzeri yakıtla çalışan motorlu arabalar, patlayıcı maddelerin, tozların ve parlayıcı buharların bulunduğu yerlerin yakınında, binaların içlerinde, vasıtaların akaryakıt depolarının doldurulduğu kapalı yerlerde kullanılmayacaktır. Motorlu arabaların klakson, çan veya zil sesleri, işyerindeki diğer sinyal seslerinden farklı, diğer makinelerin meydana getirdiği gürültüleri bastıracak kadar kuvvetli ve titiz olacak ve aynı işyerinde çalışan çeşitli motorlu arabalar için aynı ses tonu kullanılacaktır. Görevli olmayanların motorlu arabalar ve römorklar üzerine çıkmaları, operatörler tarafından önlenecek ve bunlar, üzerinde açıkça gösterilmiş bulunan en ağır yükten fazla yüklenmeyecek ve yükler, arabanın gabarisi dışına taşırılmayacak, sağlam bir şekilde bağlanacaktır.
2.2. Güzergâh Planlama
Sipariş, araç, iklim, iş gücü, kapasite, hız, maliyet, zaman vb. bilgilere göre başlangıç ve bitiş noktaları arasında güzergâhların belirlenmesi sürecidir. Türkiye içinde seçilen iki il arasında, hangi yol güzergâhından gidebileceğinizi gösteren bir hizmettir. Navigasyon seçilen iki şehir arasındaki en uygun güzergâhı belirlemekte ve bu güzergâha ilişkin bir harita oluşturmaktadır. Ayrıca iki il merkezi arasındaki toplam mesafeyi km olarak göstermekte ve iki il arasındaki yolculuk süresini de hesaplamaktadır. Bu planlamayı harita üzerinden hesaplanacağı gibi cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik cihazlar yardımı ile de hesaplanabilmektedir.
“En iyi yol bildiğin yoldur.”
2.2.1. Güzergâh Şeması
Hostes, görev talimatını aldıktan sonra gideceği yerin yol güzergâhı hakkında bilgi edinir. Eğer ilk kez gidiyorsa yol haritası temin eder. Ara durakları, mola yerini vb. önemli noktaları not alır. Yoldan yolcuların alınması ve ara duraklarda yolcuların indirilebilmesi için güzergâh hakkında bilgili olması gereklidir.
2.2.2. Hazırlanması
Gidiş ve dönüş güzergâhı tespit edilir. Yolculuk saatine göre hazırlık yapılır. (Örneğin sabah kahvaltısı servisi gibi) Buna göre ikram malzemeleri hazırlanır. Molasız yolculuk ise ikram malzemeleri ona göre ayarlanır. İkram zamanı planlanır. Ara terminal ve diğer yolcu alınabilecek veya indirilebilecek yerler tespit edilir.
GÜZERGÂH ŞEMASI | |
Sefer saati ve tarih: | 30/04/2023 Saat: 15:00 |
Gideceği güzergâh | Kocaeli / Yalova / Bursa |
Dönüş güzergâh | Bursa / Yalova / Kocaeli |
Ara terminal ve diğer yolcu alınabilecek yerler | Gölcük – Orhangazi-Gemlik |
Mola yeri ve saati | Yalova 17:00 |
Özel notlar | |
2.3 Belge ve eşya kontrolü
4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca yolcu taşımacılığı yetki belgesine aracın ekli olduğunu gösterir taşıt kartı. Bununla birlikte yolcu taşıma sorumluluk sigortası ve ilgili yolcu taşıma sigortası yaptırmak zorundadır. Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde ulaştırma açısından aşağıdaki belgelerin bulunması gerekmektedir.
Tarifeli Taşımalar
• Taşıma yapılan ülkeden alınan izin belgesi,
• Transit geçilen ülkeden alınan izin belgesi,
• Onaylı zaman tarifesi, ücret tarifesi ve hat krokisi,
• Yolcuların listesi.
Ayrıca, düzenli taşımalarda yolcu bileti yolcularda bulunmalıdır. Tarifesiz (turistik) Taşımalar interbus belgesi ile onaylı yolcu listesi (adı, soyadı, pasaport numarası). Mekik şeklindeki taşımalar interbus Belgesi ile yolcuların listesi (adı, soyadı, pasaport numarası). Taşıma yapılacak ülke makamlarınca onaylanan seyahat programı (Mekik taşımalarda ilk dönüş seferi ile son gidiş seferi boş olarak yapılır.)
Bu Sayfaya Nasıl Ulaştınız?
haskaya src merkezi, eyüpsultan sürücü kursu, istanbul sürücü kursları, istanbul src, istanbul üdy, istanbul ody, istanbul psikoteknik belgesi
Haskaya Sürücü Eğitim Merkezine Nasıl Gidilir?
Harita üzerinden Yol Tarifi bağlantısına tıklayarak doğrudan navigasyon desteği alabilirsiniz.